fbpx

Nem, nem akarom senkinek megmondani tutit, és nem szeretnék előállni semmilyen hangzatos „zöld” dumával sem, de aki ismer, tudja, hogy számomra fontos, hogy megóvjuk a környezetünket és lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk olyan megoldásokat találni (mert vannak!), amelyek a lehető legkevesebb teherrel és szeméttel járnak a környezetünk és a jövő generációi számára.

Sokszor hallottam már, hogy „ugyan, mit tehetnék én, ha a gyárak meg a nagy cégek nem tesznek semmit?” Na meg „az általam elhasznált heti 4-5 zacskó, amiben a kiflit hazahozom, egyáltalán nem sok műanyag”.  És még „Amerika meg India ébredjen már fel, ha ők nem tesznek semmit, én minek tegyek?”

Hát igen. Sajnos, ha sokmillió ember gondolja ugyanezt, az nagyon komoly következményekkel jár. Ha mindenki csak egyszer – de legalább átgondolná, hogy egy átlagos háztartás (legyen az bárhol a világon) milyen embertelen mennyiségű műanyagot használ el évente, biztosan belátná, hogy ez IGENIS SZÁMÍT!

Előbb-utóbb pedig szemmel jól látható eredménye lenne annak, hogy az értelmes emberek elkezdtek gondolkodni.

Minden a vásárlásnál kezdődik

Igen, itt érdemes kezdeni a gondolkodást, és a siker garantált. A legtöbb háztartási hulladék ugyanis csomagolási hulladék. Ezek a rövid időt szolgáló műanyagok viszont sokszáz, akár ezer évig terhelik a környezetünket.

 

Hogy mi mit tehetünk? Kezdjük a legegyszerűbbekkel:

  • Otthoni tárolás során a műanyag zacskót és fóliát cseréld zárható mosható edényre (nem csak műanyag létezik ebből sem). De, ha műanyagot is választasz, vélhetően az is több évig szolgálja majd a nemes célt és nem kerül azonnal a szemétbe, mint a zacskó és a fólia.
  • Vásárolj saját tárolóban, zacskóban! A gyümölcs, zöldség és pékáru ma már megvásárolható saját tárolózsákban is. Mosható és praktikus, bármelyik apró női táskában vagy pasis autóstáskában elfér.
  • Ha zacskóban vásároltál előző alkalommal, használd újra! Ahogy a bevásárlószatyrot is, nem kell mindig újat venni, vagy azonnal kidobni.
  • Vásárolj nagyobb kiszerelést – nem csak az ára kedvezőbb, az egységre jutó csomagolóanyag is kevesebb.
  • Műanyag flakonok helyett válassz üveges, vagy papírcsomagolásút! A mustártól a samponig, számtalan alternatíva áll rendelkezésedre, hogy üveg, vagy papírcsomagolással ellátott terméket válassz. Ha egy kicsit körülnézel, bizony nem is kell sokat keresgélned.
  • Válassz papírzacskót, vagy vászontáskát! Most már minden boltban van a műanyag táskának alternatívája, és a teherbírásukkal sincs baj. Merj nemet mondani a műanyag szatyorra!
  • Ne vegyél több műanyag szívószálat, evőeszközt, poharat, tányért és egyéb egyszer használatos műanyag terméket hiszen mindegyikre van alternatíva! Apróságnak tűnhet, de nagyon sokat számít!
  • Vegyél egy kulacsot, és vidd magaddal bárhova, nem kell minden alkalommal a műanyag palackos vizet megvásárolni. Ugyanez igaz az elviteles kávéra is. Sokkal jobb a saját poharadból, kulacsodból inni, mint műanyagból.

Kezdd el! Légy büszke!

Mindezek csak az első alkalommal tűnnek „macerának”, a következő alkalommal már rutinná válnak és annyira beépülnek, hogy észre sem veszed. Próbáld ki és meglátod milyen klassz érzés, amikor a vásárlás végén összesíted, mennyi műanyagtól mentetted meg a környezeted és saját magad is. Készülj fel: az eredmény sokkoló lesz! Mindeközben brutálisan büszke leszel és elképesztően jól fogod érezni magad! Hajrá!

Büszke vagyok arra, hogy vállalkozásom jellemzően műanyag- és papírmentesen működik!

Kapcsolódó bejegyzés